Calaboose

In het hart van Kralingen, een statige wijk in Rotterdam, staat een mooi oud pandje waarin Calaboose is gevestigd, een restaurant / cocktailbar met een Indonesisch thema.

Calaboose is een samenwerking tussen twee succesvolle ondernemers, namelijk Satéman en De Dr., een befaamde cocktailbar in Rotterdam.

De Indonesische keuken was het uitgangspunt van het ontwerp en de sfeer die het restaurant moest uitstralen. We hebben ervoor gekozen om een warm, uitnodigend thema neer te zetten, en niet verzanden in een ouderwetse, te authentieke uitstraling.

De bar centraal

De bar waar de cocktails gemaakt worden is de spil van het interieur. Dit omdat naast het eten, de cocktails een even zo belangrijke functie vervullen en mensen daarvoor ook aan de bar kunnen zitten om de shakers hun werk te zien doen.

Warmte en gelaagdheid

De kleuren en materialen zijn warm, donker en geven een gevoel van tactiliteit. Van de wanden met structuurverf tot de rugleuningen van de stoelen en barkrukken in geweven rotan, alles heeft een functie en geeft diepte en gelaagdheid aan het ontwerp.

 

 

 

 

 

“Alle kleuren en materialen hebben een functie en geven diepte en gelaagdheid aan het ontwerp.”

Aards met een hintje glamour

In de uitwerking hebben we aan het aardse gevoel een hintje glamour toegevoegd in de vorm van messing elementen van de verlichting. Daarnaast heeft de barblad een warme roodbruine tint met sprankelende glitters. 

In het interieur zijn op diverse plekken Indonesische elementen terug te vinden in de vorm van kunst, beelden en planten. 

Uitgifte keuken en bar

Aan de andere zijde van het restaurant is de uitgifte en bar zo ontworpen dat gasten onder een afdak van exotisch planten, al etend, uitkijken op hoe de saté op de houtskoolgrill op authentieke wijze bereid wordt.

Toiletten

De unisex toiletten zijn ontworpen met het idee dat ze een belangrijk onderdeel van de gehele ervaring moeten zijn. Ze zijn een verlengstuk van het gehele interieur en voelen als een bijzondere ervaring. Het is alsof je naar buiten een jungle in stapt met een overdaad aan planten en materialen die dat gevoel versterken.

ENGLISH TEXT

Calaboose is an Indonesian themed restaurant and cocktailbar in the very heart of Kralingen, an old neighbourhood in Rotterdam.

Indonesian cuisine was the starting point for the design of the restaurant and cocktailbar. We chose a palet of warm and inviting colours and materials. The bar where the cocktails are made is the central point of the restaurant. People can eat and drink at the bar and watch the shakers work their magic.

The colours and materials are warm, inviting and tactile. From the walls with structured paints to the rattan backs of the chairs and barstools, everything works well together to create a layered design.

In the execution we balanced the earthy feel with a hint of glamour by using brass lighting and a countertop for the bar with a deep red-brown colour with gold glitter. Throughout the interior we’ve added a variety of Indonesian artefacts, such as artworks and statues.

On the other side of the restaurant customers can sit at the bar under a canopy of exotic plants, where the saté is authentically grilled in front of them.

The unisex toilets are designed as an integral part of the whole design concept.  They give the customers the idea they are outside in a jungle filled with exotic plants. 

All photos by Sophia van der Hoek, Studio Unfolded